Wie zijn wij

In 2021 is in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een vooronderzoek uitgevoerd waarin het gebruik van de fax is onderzocht. Vragen die beantwoord zijn in het vooronderzoek zijn onder andere: Waarom wordt de fax nog zoveel gebruikt? Is er een alternatief voor het gebruik van de fax in de gezondheidszorg waarmee de zorg informatie kan uitwisselen?

Hieruit is gebleken dat de fax naar schatting 10 miljoen keer per jaar gebruikt wordt in de zorg, grootverbruikers zijn ziekenhuizen, huisartsen en apotheken. Deze partijen versturen meestal recepten en zorginformatie naar een ketenpartner.

Het vooronderzoek was aanleiding om het probleem aan te pakken door middel van het opstarten van een project om landelijk en pragmatisch de fax uit de zorg te bannen. Het project is in 2022 gestart onder regie van De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en Regionale Samenwerkings Organisaties Nederland (RSO NL)

ZN

Zorgverzekeraars Nederland behartigt de belangen van alle zorgverzekeraars. De vereniging heeft als doel om de zorgverzekeraars te ondersteunen bij hun missie: het realiseren van goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor alle verzekerden, gericht op het bevorderen van gezondheid en kwaliteit van leven.

Naar website

RSO Nederland

RSO Nederland is dé overkoepelende vereniging van alle regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) in Nederland. RSO Nederland streeft naar kwaliteit van zorg voor de client en bevordert standaardisering in de zorgcommunicatie voor en door haar leden.

Naar website

VZVZ

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is een vereniging van koepelorganisaties in de Nederlandse gezondheidszorg en van hun patiënten. VZVZ vervult drie kernfuncties.

Ten eerste is VZVZ een kennis- en expertisecentrum voor interoperabiliteit. Ten tweede beheert VZVZ de ontwikkeling en uitvoering van afsprakenstelsels en generieke voorzieningen voor haar opdrachtgevers. Ten derde stelt VZVZ zich op als coördinator van netwerken van uitwisselingen zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Naar website

Vaandeldragers

De vaandeldragers van Faexit vertegenwoordigen de gebruikers uit de ziekenhuizen, huisartspraktijken en apotheken, zij dragen het initiatief van Faexit een warm hart toe omdat zij zien dat werken zonder fax in de zorg heel goed en veilig kan. Zij dragen dit belang uit naar hun achterban en creëren zo nog meer momentum.

Maarten Timmers

Huisarts en CMIO eerste lijn

Mariëtte Willems

Huisarts en CMIO eerste lijn

Mariska van Laarhoven

Apotheker

Frank Bosch

Hoogleraar Acute Interne Geneeskunde

Joep Veraart

Dermatoloog MUMC

Blijf op de hoogte van Faexit.

Aanmelden

Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief,
ga je akkoord met de servicevoorwaarden.